30 augusti 2013

Medeltida arkeologi i centrala Sölvesborg


Inför ett planerat husbygge genomför Blekinge museum, tillsammans med Smålands museum, sedan i måndags (26 aug) en tre veckor lång undersökning inom kvarteret Zebran i Sölvesborg. Den aktuella undersökningen skall dokumentera och tillvarata lämningsspår som sträcker sig ända tillbaka till 1300-talet. Lite är känt kring stadens utseende under denna äldsta tid, och den arkeologiska insatsen utgör därför ett bra tillfälle att få en bättre bild av människors liv i en dåtida stadsmiljö. Undersöknings-området låg under medeltiden helt klart utanför bebyggd kvartersmark. Det behöver dock inte innebära att man inte kan studera spår som pekar på att markområdet ändå använts på ett eller annat sätt av de närmast boende.  Säkert är exempelvis att stadsområdets mer perifera delar, och i synnerhet de nära den dåtida stranden, fått tjäna som något av en sophög för borgarna i Sölvesborg. En förundersökning tidigare i år visade att det på tomten finns bevarade kulturlager med en hel del medeltida avfall. Exempelvis tillvaratogs då ett betydande djurbensmaterial. Det rör sig främst om ben av tamdjur som nöt och svin, men även fisk samt sporadiskt förekommande delar från både kronhjort och rådjur.


Den registrerade fornlämningen för Sölvesborgs stadslager markeras här med en röd linje. Det aktuella undersökningsområdet i kvarteret Zebran har förtydligats genom markering med en blå rektangel.

 
Huvudsyftet med undersökningen är att hämta in ett representativt benmaterial från fastighetens äldsta lagernivåer. Detta skall sedan analyseras av experter, vilket förhoppningsvis skall besvara frågor kring själva djuren, men även ge en bild av ex stadens hushållning. Analyser kommer dessutom att göras på växtrester och pollen som insamlas från kulturlagren. På så vis kan slutsatser dras kring hur miljön en gång tedde sig i de strandnära kvarteren under stadens äldsta skede. En första bortschaktning av mer sentida lager har gjorts med grävmaskin, och nu vidtar handgrävning och mer noggrann undersökning av äldre nivåer.

/Mikael Henriksson




Johan Åstrand, Smålands museum, skyfflar upp kulturlager i en skottkärra. Jorden skall därefter vattensållas, så att även helt små fynd skall gå att urskilja. Ytan är tidigare genomgrävd för jordvärmeutvinning, från vilken några slangar syns i vänster bildkant.

 

28 augusti 2013

Publik arkeologi avslutad i Augerum



Årets publika grävning i Augerum avslutades i början av veckan. Pedagogiskt blev den något av en fullträff, och många passade på att besöka grävplatsen under Arkeologidagen. Den som hoppats på rader av nya båtgravar eller fynd av ädla metaller och andra sensationer blev säkert besviken. Bortsett från keramik och järnslagg blev det nämligen klent med både fynd och orörda arkeologi. Vi som tidigare har studerat fynd från Lundaseminariets insats, visste däremot att även en känd fyndplats som Ekebacksgärdet kunde ge ganska skrala resultat i fyndbackarna.  Vetenskapligt uppfylldes däremot våra önskemål på så vis att vi nu grovt lyckats ringa in platsens fornlämningsspår samtidigt som vi på ett flertal punkter kom i kontakt med återfyllda schakt från 1963. Merparten av de hypoteser som uppstod efter 2012 års magnetometerundersökning kunde dessutom avfärdas för gott. Det kan låta fånigt att det finns ett stort värde i att man kan hitta gamla schakt och belägga var det inte finns någon fornlämning, men det är faktisk en sida av arkeologin som inte får förringas. Med datorns hjälp kan vi nu lägesbestämma Holger Arbmans grävning betydligt bättre än tidigare. På så vis kan framtida insatser på platsen utföras på ett mer effektivt sätt.
 
Tack ni 30-tal frivilliga som i olika utsträckning hade möjlighet att hjälpa oss på årets grävning! Utan er i Blekinge fornminnesförening och Kronobergs arkeologiska förening hade insatsen  helt enkelt inte varit möjlig.

/Mikael Henriksson



Frivilliga krafter från Blekinge och Kronoberg!
Tomt provschakt på Ekebacksgärdet 2013

Lundaarkeologers schakt från 1963 syns som en mörkfärgning mot den orörda sanden.
 

22 augusti 2013

Publik arkeologi i Augerum

År 1895 genomförde Oscar Montelius en mindre utgrävning på Ekebacksgärdet i Augerums socken, nordost om Karlskrona. Undersökningen blev betydelsefull på flera sätt. På en ganska begränsad yta påträffades urnegravar från yngre bronsålder och en båtgrav från tidigt 600-tal e.Kr. Dessa lämningar överlagrades dessutom av två vikingatida hus. Lundaseminariet, under Holger Arbman, grävde vidare på samma plats 1963. Man fann då inga gravar av något slag, utan endast sporadiska boplatsspår. När nu femtio år har passerat sedan den senaste grävningen på Ekebacksgärdet, drar vi på nytt i platsens arkeologi. Fyndstudier och en magnetometerundersökning 2012 följs denna vecka upp genom en provgrävning. Blekinge museum får hjälp i arbetet av frivilliga från Blekinge fornminnesförening och Kronobergs arkeologiska förening. Förhoppningen är att omfattande rutgrävning skall ge en representativ bild av fornlämningsområdet, så att detta slutligen kan registreras i FMIS.
Mikael Henriksson
Rutgrävning påbörjad på Ekebacksgärdet!